Meyve ve sebze çatlamaları

Meyve çatlamaları ;Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde çok yaygın görülen fizyolojik bir hastalıktır.
Çatlama olayları;Başta Nar ve Kirazlarda olmak üzer;,İncirlerde ,narenciyeler de Okitsu, Nova gibi çeşitlerde, şeftali ve erik gibi meyvelerde, özellikle domates gibi sebzelerde de istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır

Bu sorundan dolayı yüksek miktarda verim kaybı olabilmektedir .
Narda meyve çatlaması sonucu ürünün yarısının bile kaybedildiği görülmektedir.

Meyve çatlaması ;Narlarda kabuğun iç gelişme basıncına dayanamayıp ani şekilde yırtılmasıyla veya fiziksel şartların kabuk yüzeyine yaptığı tahribatla oluşmaktadır

MEYVE VE SEBZE ÇATLAMALARI'NIN EN ÖNEMLİ NEDENLERİ

1-Genetik özellikler bazı çeşitler çatlamaya karşı daha hassas olabilmektedir
2-Geç hasat sonucu meyvelerin irileşmesi
Meyve  ağırlığıyla çatlama arasında doğru orantılı korelasyon mevcuttur
3-Olgunluk zamanı düzensiz sulama
Bitki susuz bırakıldığında yüksek bir osmotik basınç oluşmakta ve ardından sulandığında çok miktarda su almaktadır.Bu ise meyve iç basıncını artırarak,  meyve ve sebzelerde çatlamalara neden olabilmektedir
4-Kabuktaki bitki oransal su içeriği RWC-Relative Water Content

Nar çeşitlerinin çatlama durumları incelendiğinde, çatlamış ve sağlam meyveler arasındaki ortalama kabuk su farkın
istatistiksel olarak önemli olduğu tespit edilmiştir

Green Miracle tüm ürünlerde bitki oransal su içeriğini rwc muhafaza ederek çatlamayı engeller .
RWC oranı ile çatlama oranı arasında ters bir korelasyon mevcuttur
RWC oranı artıkça çatlama oranı düşer

Narlarda yapılan  çalışmada Green Miracle kullanılan  narlarda RWC oranı % 71 iken
Green Miracle kullanılmayan şahit narlarda bu oran % 66 lara düşmektedir Bu  durum meyve çatlaması nedenlerinden biridir

  1. Kabukta fiziksel yaralanmalar ve olumsuz iklim koşulları

Aşırı sıcaklar,ısı farkları , rüzgar,yağmur, dolu gibi fiziksel etmenler rol oynayabilmektedir

6-Kabuk L değerinin düşük olması

Kabuğun üzerine düşen ışığın geri dönme oranını yansıtan L değerine göre nar çeşitlerinin çatlama durumları incelendiğinde, çatlamış ve sağlam meyveler arasındaki ortalama kabuk L değerinin farkının istatistiksel olarak önemli olduğu gözlenmiştir.

Green Miracle meyve kabuk yüzeyinde oluşturduğu mumsu bariyer ile kabuk L değerini yükselterek, çatlama ve güneş yanıklığı sorunlarını minimize eder
Çatlamış meyvelerin kabuk L değerinin 55 iken, Green Mıracle uygulanan sağlam meyvelerde  bu oran 60-65 olarak saptanmıştır.

7–BESLENME HATALARI

1- Aşırı Azot

2-Aşırı Kalsiyum veya eksik Kalsiyum düzeyi

Narlarda dikkat edilmesi gereken husus : Kalsiyum değerinin önemidir.
Kalsiyum yüklemesi bilinçli yapılmadığı takdirde bitki hücre elastikiyetini kaybederek sertleşir ve iç basınçtan dolayı kolayca çatlayabilir
Unutulmaması gereken temel konu şudur aşırı sıcaklarda bitki terleme oranı artar.
Terleme oranı artıkça kalsiyum kabukta birikmektedir.
Aşırı birikme kabuk elastikiyetini düşürmektedir.

Yapılan araştırmalar da

Çatlamış meyve kabukları %0.35  kalsiyum
Sağlam meyve kabukları ise %0.32 kalsiyum düzeyleri tespit edilmektedir
Kalsiyum uygulamalarını mutlaka magnezyum ve potasyum uygulamaları ile birlikte yapılmalıdır

3–Meyve kabuğu Potasyum / Kalsiyum oranındaki dengesizlik

4–Meyve kabuğu K/(Ca+Mg) oranlarındaki dengesizlik

5–Yetersiz Fosfor ve Potasyum düzeyi

6–Aşırı bakır düzeyi

7–Yüksek Absasik asit( ABA) miktarı ve buna ters orantılı olarak düşük IAA-(Indol asetik asit )miktarı ve Gibberellik asit miktarları

Nar çeşitlerinin çatlama durumları incelendiğinde, çatlamış ve sağlam meyveler arasındaki ortalama IAA miktarı farkının  önemli olduğu saptanmıştır
Çatlamış ve sağlam meyveler arasındaki ortalam ABA miktarı farkının istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır
Çatlamış meyvelerin IAA miktarının (30 ng.g-1),sağlam meyvelere (35 ng.g-1) göre daha az olduğu tespit edilmiştir

Absesik asit oranı yükseldikçe çatlama artmaktadır.
Çatlamış meyvelerin kabuk ABA miktarının (120 ng.g-1)iken Green Miracle kullanılan meyvelerde bu oran (95 ng.g-1) civarlarında oluşmaktadır
Green Miracle tüm bitkilerde Absesik oranını dengeler .
Çatlama nedenlerinden biri olan yüksek Absesik asit yüzdesi olumsuz etmen olmaktan çıkar

NARLARDA ÇATLAMALARIN ENGELLENMESİ

Bu tavsiyeler sadece meyve ve sebze çatlamaları için değil aynı zamanda güneş yanıklığının engellenmesi,
verim artışı renk, erkencilik ve briks gibi kalite kriterlerinin yükseltilmesini kapsamaktadır

1-MEYVELER CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE

Green mıracle:                                200 ml/ 100 lt su
Three KON                            :        300 ml
Ga3:                                                 .40  ppm
Bor:                                                   50 ppm

2-MEYVE OLGUNLAŞMA DÖNEMİ- 1  Güneş yanıklığı ve Çatlamanın engellenmesi

Green mıracle                             :350 ml / 100 lt su
Ga3 :                                             40 ppm
Three KON :                                300 ml
Bor:                                              50 ppm

3-MEYVE OLGUNLAŞMA DÖNEMİ-2 Güneş yanıklığı ve Çatlamaların engellenmesi

Green mıracle                              300 ml/ 100 lt su
Mineral Forte Plus                       300 ml
Ga3                                               25 ppm
Three KON                                   300 ml

 

NARENCİYELER DE ÇATLAMALARIN ENGELLENMESİ

Narenciyeler de ;Okitsu, Nova gibi çeşitlerde de zaman zaman çatlama problemleri oluşmaktadır

1-MEYVELER FINDIK BÜYÜKLÜĞÜNDE İKEN - Haziran dökümlerinin engellenmesi-

-Döküm başlamadan 1 ay önce

Green Mıracle :                                250 ml /100 lt
Ga3:                                                 120 ml  valencia hariç

2-Temmuz ayı  sıcaklar başlangıcı :çatlama ve güneş yanıklığını önleme, verim artışı

Green Mıracle :                               350 ml / 100 l t
THREE KON                                     300 ml

3-Ağustos ayı : Erken briks ve güneş yanıklığı, için

Green mıracle                                 350 ml / 100 lt
Three KON                                      300 ml

 

KİRAZLARDA ÇATLAMA

Kirazlarda ki çatlamanın en büyük nedenini yağışlar oluşturmaktadır

Kirazın ‘olum’ döneminde düşen yağışlar, sap çukurunda birikerek çatlamaya neden olur.
Yağmur damlaları kirazın yukarı doğru bakan sap çukurunda birikip, gece ve gündüz sıcaklık farkının etkisiyle ürünü çatlatır,

Kirazlarda zarar için yağmurun ne zaman yağdığı büyük önem taşır.
Yağmur eğer, kirazın sarı saman rengi ile bordo rengini alma dönemi arasındaki 10-15 günlük periyotta gerçekleşirse, büyük ölçüde üründe çatlama olur.

Bazı bölgelerde kiraz çatlamaları nedeniyle ihracatlık kirazda yüzde 30’lara varan oranlarda fire yaşanmaktadır.

Yağmurlar devam ederse, ihracatlık kirazda fire oranı yüzde 50’yi bulabilmektedir.”
Kirazlarda çatlama kiraz derisinin dış tabakasını oluşturan kütikül tabakasında oluşmaya başlar ve meyve etine doğru ilerler.

Kirazlarda meyve olgunlaşması döneminde büyüme atakları,şeker dönüşümleri,güneş ışınlarındaki dalgalanmalar,meyve su içeriği değişimleri gibi nedenlerden dolayı kiraz içerisindeki hidrostatik/ ozmotik basınç değişime uğrar.

Ozmatik basıncın dengelemeye çalışılmasıyla kütikül boyunca yağmur suyu emilimi artar
Bu emilim mikro çatlakların büyümesine neden olarak meyvede hasar yaratır.

Kiraz meyve yüzeyinin floresan mikrograflamı

 

A-bozulmamış meyve yüzeyi

B-c :küçük mikro çatlaklar

D-f :büyük mikro çatlaklar

Kirazda çatlamaların en tehlikeli zamanı :çatlamaların başlangıcı:

Meyve yüzey alanının genişlemeye başladığı zamanlarda mikro çatlaklar oluşmaya başlar.

Mücadele zamanı

Kiraz saman rengi oluşmaya başladığında ilk mücadele başlamalıdır.

Tahmini hasattan 4 hafta önce ve yağmurlar başlamadan koruyucu filim tabakası meyve üzerinde oluşturulmalıdır.
Kirazlar da yağmurların neden olduğu mikro çatlakların büyümesini engellemek için meyve yüzeyinde bir bariyer oluşturularak
zararlar minumum düzeyde tutulabilir

Çözüm: Green Mıracle-Yeşil Mucize

Green mıracle kendisiyle beraber kullanılan tüm bitki besin elementlerine mükemmel taşıyıcılık görevi görerek etkilerini maksimum düzeye çıkarır. Bu durumda bitki besin elementi eksikliğinde kaynaklanan çatlama faktörleri etkisini kaybeder

KİRAZ ÇATLAMA PROGRAMI

Hasattan 4-5 hafta önce– Saman rengi oluştuğunda

Green Mıracle                           200 ml / 100 lt su
Ga3                                           50 ppm
KON - YAYICI YAPIŞTIRICI        100 ml

2- İlk uygulamadan 15 gün sonra

Green Mıracle :                          300 m l/  100 lt su-
Ga3 :                                             25 ppm
THREE KON                                   300 ml
KON -YAYICI YAPIŞTIRICI             100 ml

3- 2 nci uygulamadan  15 gün sonra- YAĞMURLAR VAR İSE

-Green mıracle.                          300 ml/ 100 lt su-
KON - YAYICI YAPIŞTIRICI          100 ml

Not :uygulamalarda yağmur faktörü dikkate alınmalıdır :yağmurdan önce mutlaka Green Mıracle kullanılmalıdır

İNCİRLERDE ÇATLAMALARIN ENGELLENMESİ

İncir çatlamaları incirlerde büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır

Özellikle meyve ağız kısmında oluşmaktadır.

besleme programları çok önemlidir çatlamaların engellenmesi için şu hususlara dikkat etmek gerekir

1-İncir kabuk elastikiyetinin artırılması

2-Potasyum / Kalsiyum oranının yüksek olmaması

3- Potasyum/Kalsiyum +Magnezyum oranının yüksek olmaması

İNCİR ÇATLAMA PROGRAMI

1- Meyve büyüme başlangıcı

Green Mıracle :                            200 ml / 100 lt
THREE KON                                  300 ml incir için çok uygun bir besin elementidir
KON -YAYICI YAPIŞTIRICI             100 ml

2-Meyve büyüme dönemi : Aşırı sıcakların başlangıcında- güneş yakınlığından koruma sağlar

Green mıracle :                              350 ml / 100 lt
KON -YAYICI YAPIŞTIRICI             100 ml

3-Hasattan 1 ay önce

Green Mıracle :                              200 ml / 100 lt
Magıc  Water                                  250 ml
THREE KON                                    300 ml
KON -YAYICI YAPIŞTIRICI              100 ml

 

DOMATES ÇATLAMA PROGRAMI

Meyve dönemi -1

Green mıracle :                               300 ml / 100 lt
THREE KON                                     300 gr
KON -YAYICI YAPIŞTIRICI               100 ml

Meyve dönemi -2

Green mıracle :                               300 ml / 100 lt
THREE KON                                    300 gr
KON -YAYICI YAPIŞTIRICI              100 ml