BAKTERİYEL HASTALIKLARLA MÜCADELE YÖNTEMİ
Tarımsal üretimde Hastalıklarla en kolay mücadele yöntemi Bitki Bağışıklık sistemini harekete geçirecek sistemi kurmaktır.
Bakteriyel hastalıklarda İmmun sistemi-Bağışıklık mekanizmasını tetikleyen ürünlere İminomodülatör ürünler denir.
İmminomodulatörler immun sistemi düzenleyicileridir.
Antijenler:Fungus,bakteri,virüs veya kimyasal ve yabancı maddelerin yüzeyinde bulunan ,genelde protein yapısında olan büyük molekülledir.
Bitkilerin bağışıklık ya da hastalığa direnç gösterme yeteneği, vücuda giren antijenleri antikorlarla yok edebilme gücünü gösterir.
İMMUN SİSTEM BU ANTİJENLERİ TANIYARAK YOK EDER
Hastalık saldırısına uğrayan bitkinin karşı koyma gücüne SAR: SİSTEMİK KAZANILMIŞ DİRENÇ adı verilir.

SAR birçok farklı karakteristik özelliklere sahiptir.
Bitki savunma sisteminin patojen saldırılarına karşı koymak için dürtü yoluyla teşvik edilmesi yada başka bir deyişle harekete geçirilmesine dayanır.

Bu sistem sayesinde Bitkilerde;
funguslar, bakteriler, viruslar gibi geniş organizma çeşitlerine karşı dayanıklılık sağlanabilmektedir.

SAR reaksiyonu harekete geçtikten sonra birkaç hafta devam etmekte ve bu sayede bitki olabilecek saldırılara karşı uzun süre dayanıklı kalmaktadır

Bakteriyel hastalık etmenleri bitkilerde, yaprak ve sürgünlerde lekeler, sürgünlerde kurumalar, bazı bitki organlarında yumuşak çürüklükler, solgunluk ve bitkinin çeşitli organlarında ur şeklinde ortaya çıkan belirtiler yapmaktadırlar.
En Çok raslanan Bakteriyel hastalıklar
1- Erwinia spp
2-Pseudomonas spp
3-Xanthomonas
4-Xylella fastidiosa
5-Acetobacter spp
6- Agrobacterium gibi türlerdir

ÖNEMLİ BAZI BAKTERİYEL HASTALIKLAR

XYLELLA FASTİDİOSA -BİTKİ VEBASI
XYLELLA FASTİDİOSA NEDİR?
Xylella fastidiosa üzüm bağları, zeytin, badem ve kiraz ,şeftali, Turunçgiller gibi meyveler başta olmak üzere
Orman ve süs bitkileri gibi ürünlerde ciddi hasara yol açabilecek bir pitopatojenik bakteridir
Xylella, enfekte olduğu bitkilerin ksilemlerine saldırarak onları kurutur

Ksilem, su ve besleme komponetlerini bitkinin kökünden , üst organlara taşımakla görevli iletken damar ağlarıdır
Ksilem kuruyarak, bitkilerin beslenmesi sekteye uğramaktadır.
Taşınması böcekler vasıtası ile olmaktadır.
Ksilem üzerinde beslenen herhangi bir böcek, hastalığın potansiyel bir vektörü haline gelir
Semptomlara bağlı olarak belirtiler değişebilir olsa da, en sık görülenler şunlardır:
Solma
Bitkinin genel görünümünde olumsuzluk.
Yaprak ve dalların kuruması
Bitkinin ölümü (en ciddi durumlarda).


‘İlk önce Amerika Kalifornya da görülen ve 2013 de Portekiz’den içeri Avrupa’ya giren , İtalyada ,ispanyada çok büyük zararlar oluşturan
şimdide bizi tehdit eden
özellikle ağaçlara ve asmalara saldıran . bir Bakteriyel hastalıktır
.
Uzamanlar Xylella fastidiosa için bir çare yok, raporları veriyor
Ve ekliyorlar – “Ekonomik bir drama ile karşı karşıya olabiliriz”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ
YAPRAKTAN
1-BİOKON : 500 ml
2-NUTRİ BACT 40 gr

VİKON: 500 ML YAPRAKTAN ve  1 lt DEKAR

n-

TOPRAKTAN
PERFORMANS  KÜKÜRT 1 LT

ATEŞ YANIKLIĞI
Erwinia amylovora bakteriyel hastalık etmeni olup, özellikle armut ve elmaların en tahripkar hastalık etmendir.
Ates yanıklığı bitkilerin çiçek, sürgün, dal ve bazen de tüm ağaçları etkilemektedir.
İlk belirtiler genellikle çiçek ve çiçek demetlerinde görülür.
Başlangıçta enfekteli kısımlar suda haşlanmış gibi bir görünüm alır, daha sonra tüm çiçek demeti kahverengileşir, zamanla siyahlaşarak ateşte yanmış gibi bir görünüm alır.

Hastalık ilerledikçe tüm sürgün, ana dallar ve gövdeye kadar yayılabilir.
Taze sürgünler enfekte olduğunda siyahlaşır ve uç kısımları geriye doğru 180 derece kıvrılır.
Dal ve gövdelerde enfekteli kısımlardaki dokular içeriye doğru çöker ve başlangıçta kırmızımsı – kahverengi bir hal alır.
YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİLERDE ATEŞ YANIKLIĞI BAŞTA OLMAK ÜZERE, HASTALIKLAR MÜCADELESİ
VERİM, KALİTE PROGRAMIMIZ

100 lt su için
GÖZLER UYANMADAN ÖNCE
BACT KON : 40 gr/ 100 lt su

BUDAMADAN SONRA
PROKON: 300 ml/ 100 lt su

ÇİÇEKLENME BAŞLANGICI
NUTRİBACT : 35 gr

MEYVE DÖNEMİ BAŞLANGICI
BİOKON : 200 ml

MEYVE DÖNEMİ
1- BİOKON: 300 ml
2- VİKON : 400 ml

Not  ilaçlamalarda 75 ml /100 LT PORTER KONkullanınız.
Budamadan önce ve budama esnasında Alet ve ekipmanınız
uygun bir dezenfektan ile iyice yıkayıp durulayın. Aşı macunu mutlaka kullanın .Budama konusunda uzman arkadaşlara danışın

BAKTERİYEL LEKE HASTLIĞI
(Xanthomonas vesicatoria)
Hastalığın Belirtileri
Bitkinin bütün aksamlarında (gövde, yaprak, meyve)görülebilmektedir.
Yapraklar üzerinde, başlangıçta yağ damlası şeklinde olan ve etrafı sarı bir hale ile çevrili olan
lekeler, hastalığın ilerlemesiyle kahverengimsi siyah bir renge
dönüşür.

KÖK KANSERİ
Agrobacterium tumafaciens
Hastalık daha çok meyve ağaçları , orman ve park ve bahçe ağaçlarında görülür.
Hastalık belirtilerinin esas görüldüğü yer ağaçların kök boğazı olmasına karşın ender olarak kök ve ağacın toprak üstü bölümünde de görülür.
Hastalık bitkiye köklerdeki yaralardan kolaylıkla girer ve ur (tümör) oluşturur.

Hastalık etmeni meyve ağaçları ile bazı orman ve park ağaçlarının kök boğazlarında ur oluşturur.
İnce ve derinde yer alan köklerde görülmez.
Kök boğazında bulunan parankima hücrelerinin aşırı çoğalmasıyla öncelikle küçük, krem rengi urlar oluşur. Bu urların yüzeyi düzgün ve yumuşaktır.
Urlar büyüdükçe dış yüzeyleri kurur, esmerleşir ve pürüzlü bir görünüm alır.
Hastalığa şiddetli yakalanan fidanlar iyi gelişemezler.
Genç ağaçlar kısa sürede kurur ve yaşlı ağaçlarda az ve kalitesiz meyve verirler.

BAKTERİYEL HASTALIKLARA KARŞI TAVSİYE PROGRAMIMIZ

1-ÜRETİM ORTAMI DEZENFEKSİYONU
Mutlaka üretim ortamı , alet ekipman girişler dezenfekte edilmelidir.
seralarda Toprak sterilizasyonu yapılmalıdır.
BİO KON : 1lt / 400 lt Su ortam dezenfeksiyonu için
2 LT / DEKAR Toprak sterilizasyonu için

2-HASTALIK GÖRÜLDÜĞÜNDE
Bitkilerde hastalıklara karşı savunma mekanizmasını harekete geçiren iminomodülatör görevi görecek bir tedavi yöntemi uygulamaktır.
Daha sonra bitki direncini artıracak bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
YAPRAKTAN
1- PORTER KON Y Y : 100 ml / 100 lt su
2- BİOKON : 250 ml
3-NUTRİBACT40 gr

,4- VİRİKON: 400 ml

5-TEKOG  ENZİM 250 ml