Aşırı sıcakların tarımsal üretime etkileri

1- Bitkiler üzerinde oluşturduğu güneş yanıklığı-sunculb

2- Gelişmenin durması ve verim, kalite kayıpları

 

  • Güneş yanıklığı

 

Güneş yanıklığı özellikle sıcak ve kurak bölgelerde yetiştirilen tarım ürünlerinde büyük bir problem olup zaman zaman % 40-60 ekkonomik kayıplara neden olan fizyolojik bir bozukluktur.

 

En büyük nedeni güneşden gelen solar radrasyon ve hava sıcaklığının oluşturduğu kombinasyondur.

 

 

Bu etki neticesinde  ürün yüzeyi aşırı ısınarak ürün içinde ve yüzeyinde bir takım istenmeyen bozukluklar oluşur

 

Güneş ışınlarının meyve kabuğu ve yapraklar üzerindeki

Olumsuz etkileri

Meyve kabuğunda incelme,

Meyve kabuğu ve yapraklarda kuruluk, elastikiyetin bozulması ve buruşukluk,

Meyve renginde değişiklik ; beyazlaşma, sararma, kızarma ve kahverengileşme

Foto-yaşlanma hızlanması, hücre ölümü ve kırışıklık,

Kabuk altında keçeleşme,

Kısa raf ömrü ve depolamada erken çürüme,

Gibi bir çok fizyolojik deformasyonlar oluşur

Çözüm:green mıracle- yeşil mucize

Aşırı sıcaklara karşı çaresiz değilsiniz

Green miracle uzun zincirli yağ asitlerinden oluşan yeni nesil bir antitransiprant dir

Mükemmel bir yansıtma ajanı (reflecting type) olup yaprak ve meyve yüzeyine düşen yüksek enerjiyi geri yansıtarak

Bitkinin zarar görmesini engeller

 

Green mıracle-yeşil mucize spreylendiği bitki yüzeyindefazla miktarda ışığı yansıtan ince camsı

Bir film tabakası oluşturur ve bitkiye şemsiye vazifesi görür

Green mıracle etki şekli

 

 

Dikkat çok önemli

Green mıracle güneş yanıklığına karşı koruyucu özelliğini yerine getirirken benzer ürünler gibi

Meyveyi kirletmez aksine meyveye parlaklık ve canlılık vererek pazarlamada büyük avantajlar sağlar

Bir çok ürün meyveyi güneş yanıklığına karşı korurken bitkinin stomalarını kapatarak aşırı sıcaklarda gelişmeyi durdurur, oysa yeşil mucize stomal hareketleri düzenler ,gelişmeyi hızlandırarak daha yüksek verim ve erkencilik sağlar

Kullanım dozları

Domates ve  tüm tarla ürünlerinde   :300 /dekar-35 derece

:400 cc/ dekar 40 derece ve üzeri  sıcaklıklarda

Elma- nar-cennet hurması-ayva

Ceviz,bağ vs tüm meyvelerde :             :300 cc/100 lt su- 35 derece

:400 cc/ 100 lt su 40 derece ve üstü sıcaklıklarda

Kirazlarda :ikizlenmeyi önlemek amacıyla

: 350 cc/ 100 lt su temmuz – agustos sıcaklarında

  • Tüm tarım ürünlerinde sıcaklık stresinin etkileri nelerdir?

Bilindiği gibi aşırı sıcak ve kurak şartlarda bitki gelişimi büyük oranda geriler.

Fotosentezin yavaşlaması sonucu bitki besin elementi üretiminin aksaması,protein sentezinin minimize olması,karbon dioksit absorbsiyonun düşmesi gibi reaksiyonlar sonucunda bitkilerde gelişme bozuklukları oluşur.

Absasik asit ve proline miktarındaki artışa ters orantılı olarak  sitokinin ındol asetık asıt,gıberelın asıt gıbı bıtkı buyumesıne yardımcı hormonların oranı düşerek bıtkı buyumesı sekteye uğrar.

Green mıracle kullanılması ile aşırı sıcak ve kurak koşullarda neler olur?

1-daha yuksek fotosentez oranı ve sınk alanı oluşarak fotosentez ürünlerinin depo edilmesi sağlanır

2-absasik asit ve prolin miktarı düşürülerek ıaa sıtokının ve gıberelın hormonlarında artış sağlanır

3-bitki oransal su içeriği rwc korunarak bitkilerde yumuşaöma ve catlama,güneş yanıklığı problemleri minimize edilir.

Yeşil mucize aynı zamanda benzersiz bir bitki aktivatörüdür

Kullanım dozları

Isı derecesine ve ürüne göre farklı dozlar uygulanmakla birlikte genel olarak

Tüm meye ve seralarda sıcak stresine karşı :200-400  cc/ 100 lt

Tarla bitkilerinde                                                      300-400 cc/ dekar