AŞIRI SICAKLARIN OLUMSUZ ETKİLERİNİ MİNİMİZE ETME PROGRAMI

Aşırı sıcaklar bitkilerde oluşan Abiyotik stresin en büyük nedenlerinden biridir.

Isı stresi, kurak ve yarı kurak bölgelerde yetiştirilen meyvelerde önemli bir problem olup, bazı yıllarda %50’lere varan bir ürün kaybına neden olmaktadır

 

Bitkilerin büyüme ve gelişmesi fotosenteze bağlıdır.

Fotosentez oranı düştüğünde bitkilerin gelişmesi sekteye uğrar

Türe ve cinse göre değişmekle birlikte 20-25 C’nin üstündeki sıcaklıklarda fotosentez yavaşlar,

Buradaki en önemli olaylardan biriside Fotosentezin solunumu karşılama oranıdır.

1) 33-35 C’de fotosentez ve solunum birbirine eşit olur,

2) 35 C nin üstündeki sıcaklıklarda fotosentez ürünleri solunumu karşılayamaz ve verim iyice düşer,

3) 45-48 C’de fotosentez durur

4) 55- 60 C’de solunum da durur ve bitki ölür.

 

Yüksek sıcaklar sadece fotosentezin durmasına neden olmaz.

Köklerden bitki besin elementlerinin alımını yavaşlatır

Bu da bitkilere

1-Daha az bitki besin elementi gitmesi ve büyümenin yavaşlaması

2-Çiçeklenmenin ve döllenmenin sekteye uğraması

3-Çiçek ve meyve dökümlerinin artması,

4-Meyve kalibrasyonlarının düşmesi anlamına gelir

Hem verimde ve kalitede büyük kayıplar yaşanır

.Aşırı sıcaklar Aynı zamanda meyve sebzelerde istenmeyen deformasyonlara neden olur.

Güneş yanıklığı bu deformasyonların başında gelir.

GÜNEŞ YANIKLIĞI

Bu fizyolojik sorun Büyük oranlarda meyve yüzeyinde ve ,daaha az oranlarda da olsa meyve etinde zararlar oluşur

.Burada iki önemli faktör öne çıkar

1-Meyve, sebze tür ve çeşitlerinin güneş yanıklığına karşı göstermiş oldukları duyarlılık,

Meyvelerin Güneş yanıklığından dolayı uğradıkları zararlar

Meyve yüzeyinin fiziksel ve biyokimyasal özelliklerine göre değişir

Zararın boyutunu Epikutikula tabakasının homojenliği, kalınlığı ve bileşimi ile meyve yüzey pigmentlerinin niceliği gibi özellikler belirler

2-Isıyı oluşturan güneş ışınlarının dalga boyu

Bitkisel üretimde zarar oluşturabilen Güneş ışınları 2 ye ayrılır

1-morötesi ( Ultraviole)-KISA

2-kızılötesi (infrared)-UZUN

ışınlarından dolayı sıcaklık ve güneş yanıklığı bitkilerde stres yapabilir

ULTRAVİOLE-KISA:Kabuk yanıklığı oluşturur.

İNFRARED-UZUN:Kabuk altında kızışma ve keçeleşme yapar.

 

Güneş ışınlarının Meyve kabuğu ve Yapraklar üzerindeki olumsuz etkileri

1- Meyve kabuğunda incelme,

2-Meyve kabuğu ve yapraklarda kuruluk, elastikiyetin bozulması ve buruşukluk,

3-Meyve renginde değişiklik ; beyazlaşma, sararma, kızarma ve kahverengileşme

4-Foto-yaşlanma hızlanması, hücre ölümü ve kırışıklık,

5-Kabuk altında keçeleşme,

6-Kısa raf ömrü ve depolamada erken çürüme olarak sıralanabilir.

Güneş Yanıklıkları zarar derecelerine göre 2 tip olarak sıralanır

1- LETHAL TYPE SUNBURN

Ani ısı patlamalarında ve çok aşırı sıcaklarda oluşan ve bitkilerde hücre ölümlerine neden olan tiptir.

2- DEMAGING TYPE SUNBUR-

Yüksek ısı Derecelerinden sonra meyve ve sebze kabukları üzerinde deformasyonlar yaratan tiptir.

Bu deformasyonlar meyve ve sebze türlerine göre değişiklik gösterebilirler

1-Meyve kabuk yüzeyinde kabuk üzerinde kızarma veya kahverengileşme görülür

ör Narlarda ve elmalarda oluşan zararlar gibi

2-Kimi meyve ve sebzelerde ise ağarma ve beyazlaşma oluşur Örneğin domates , biber , cilek , karpuz, ceviz gibi gibi

AŞIRI SICAKLARIN ZARARLARINI MİNİMİZE ETME PROGRAMIMIZ

1- SICAKLARDAN HEMEN ÖNCE

THERMOINTROL TOZ 1500 GR / 100 lt

PORTER KON  150 ML

Karıştırılıp çok ince zerreler halinde meyve ve sebze yüzeyleri kaplanır.

Bu miktarlar 35 C üstü sıcaklıklar için uygun miktarlardır.

THERMO CONTROL

Karpuz, Salçalık Domates, Ceviz ,gibi bitkiler için daha uygundur

THERMO CONTROL SIVI ise Tarla domatesi ve sıcak stresinin etkilediği bitkiler ve  seralar için daha uygundur

YIKANMAYAN MEYVELER İÇİNM

Bu uygulama güneş yanıklığı başta olmak üzere bitkilerin karşılaşacağı diğer olumsuz tabloları da minimize eder.

Aynı zamanda Bitkilerdeki RWC oranının muhafaza ederek tarım ürünlerinin hasattan sonraki raf ömürlerini artırır.

2-BİTKİ BESLEME PROGRAMI

Aşırı sıcaklarda Fotosentez düşecek ve bitki gelişmesi sekteye uğrayacaktır.

Bu olumsuzluğu minimize edecek uygulamalar için 2 gübremiz mevcuttur.

1-FOTOKON –Fotosentez Gübresi

Bitkilerde ; Yapraklarda Karbondioksit patlaması yaparak Fotosentez yüzdesini artıran organik bir üründür

Kullanım dozu : 200 gr / Dekar

2-N- RUGULATOR– Azot Regülatörü

N-Regulator içerdiği organik formdaki ikincil metabolitler sayesinde bitkinin azot ihtiyacını karşılanmasında rol oynayan bir üründür.

.Kullanım dozu.:100 gr / Dekar

DİĞER BESLEME GRUPLARI

Aşırı stresin etkisiyle alımı güçleşecek olan bitki besin elementlerini mutlaka yapraktan uygulanması gerekmektedir

Kalsiyum , magnezyum , Çinko , Bakır,Demir Molibden gibi elementlerin yanında yapraktan N-P-K uygulamaları ısı stresinin minimize edilmesinde çok önemli rol oynayacak olan uygulamalardır