Tarım Ürünlerinde Dayanıklılığın ve Raf Ömrünün Artırılması

MEYVE SEBZE VE TÜM TARIM ÜRÜNLERİNDE YUMUŞAMA

VE DAYANIKLILIK SORUNLARI

Bilindiği gibi tarım ürünlerinin en önemli iki unsurundan biri doğru üretim, diğerisi ise doğru pazarlamadır.

Pazarlamanın en büyük sorunlarından biride RAF ÖMRÜ VE DAYANIKLILIKTIR.

Dünyanın en başarılı üretimini gerçekleştirsek bile ürünümüz  pazarda hemen yumuşuyor, çabuk bozuluyor ise  bu bir anlam ifade etmemektedir

Özellikle çilek, muz, cennet elması, kiwi başta olmak üzere  tüm meyvelerde

Domates,salatalık ,brokoli vs sebzelerde ve tüm yeşilliklerde hatta süs bitkilerinde bile bu büyük bir sorundur

Ürettiğimiz taze meyve ve sebzelerimizin % 30-40’ını hasattan sonra tüketiciye ulaşıncaya kadar kaybetmekteyiz. Üretim ve Pazarlama zincirinin her bir halkasında (hasat-taşıma-depolama soğutma-paketleme-depolama-taşıma ve satış) ortaya çıkan çeşitli sorunlar, aksamalar ve hatalı uygulamalar sonucunda ürün kayıpları tarım ürünlerinde bazen % 50’ lere ulaşmaktadır.

 

BİTKİ METABOLİZMASI  VE SEBZE MEYVE BOZULMA NEDENLERİ

Meyve ve sebzelerdeki bütün bu yaşamsal faaliyetlere metabolizma denir. Metabolizma, ortam koşullarına bağlı olarak hızlı veya daha yavaş olarak devam eder. Bu sırada üründe depo edilmiş çeşitli maddeler harcanır. Nihayet bir süre sonra her canlıda olduğu gibi, doğal yaşlılık sonucu meyve ve sebzenin yapısı bozulur ve ölüm kendini gösterir. Artık kimyasal ve biyokimyasal olaylar kontrol dışında kalarak düzensiz bir şekil alır. Bu sırada,
canlı meyve veya sebzenin mikroorganizmalara karşı gösterdiği direnç de sona erdiğinden,
çeşitli mikroorganizmaların hücumuna uğrayarak,ayrıca mikrobiyolojik bozulma başlar.

ÜRÜNLERİNDE YUMUŞAMA NASIL GERÇEKLEŞİR?

Meyve ve sebzelerin  sertliğinden sorumlu olan madde PEKTİN dir.  Sıcaklık sonucunda pektin in yapısında meydana gelen bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucunda ;bitkilerin hücre duvarı bozulur ve yumuşamaya neden olan enzimler hücre duvarından geçerek bitkiyi yumuşatır.

TARIM ÜRÜNLERİNDE YUMUŞAMANIN ENGELLENMESİ VE DAYANIKLILIĞIN ARTIRILMASI İÇİN NE YAPMAMIZ GEREKİR?

RAF ÖMRÜ KALİTESİNİ VE DAYANIKLILIK LILIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİ 2 GRUB ALTINDA TOPLAYABİRİZ

1- HASAT ÖNCESİ UYGULAMALAR

Hasat öncesi uygulamalara; Ürün çeşidi, iklimsel faktörler, yetiştirme bilgi ve kalitesi, ürün toplama ve pazara ulaştırma becerisi gibi faktörler etki eder

1-ÖNCELİKLE PAZAR İSTEKLERİNE UYGUN DAYANIKLI VE KALİTELİ ÇEŞİTLER KULLANMAMIZ GEREKİR

Bir genetik özellik olan çeşit meyve ve sebzelerin kalitesi ve dayanıklılığı üzerinde en etkili hasat öncesi faktördür. Ürün kalitesinin korunması, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı, raf ömrü ve tadı büyük oranda çeşide bağlıdır. Bu nedenle meyve ve sebze yetiştirmede, bulunduğumuz bölge koşullarına en uygun olan, pazar isteklerini karşılayan kaliteli ve dayanıklı çeşidi seçmemiz gerekir.

2. İKLİMSEL FAKTÖRLERE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİR:

Toprak, sıcaklık, don, meyve tutumu zamanında rüzgâr ve hasat zamanında yağış gibi çevresel faktörler ürünün kalitesini ve depolama süresini etkiler. Çevresel ve iklimsel koşullarımıza uygun türleri ve çeşitleri yetiştirmemiz gerekir.

3. KÜLTÜREL UYGULAMALARDA TİTİZLİK GEREKİR

Meyve ve sebzelerin yetişmesi sırasında uygulanan budama, gübreleme ve sulama gibi kültürel işlemler de ürünün kalite ve dayanım süresini etkileyen hasat öncesi faktörler arasındadır. Örneğin hatalı bitki besleme sonucunda depolama sırasında bazı fizyolojik bozulmalar görülür.

YETİŞTİRME SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ
1-İyi bir Kalsiyum ve Magnezyum ve Amino Asit  proğramı

2-Bitkilerde son dönem TRANSPİRASYONUN düşürülmesi

3-Bitki oransal su içeriğinin korunması

4-Hasat esnasında oksidasyonun düşürülmesi

5-Aşırı sıcaklardan bikilerin korunması

6-Gece gündüz arası sıcaklık farklarının minimize edilmesi

7-Ürün azot içeriğinin düşürülmesi

8-Düzenli sulama

gibi önlemler alınmalıdır

2-HASAT SONU UYGULAMALAR

Tarım ürünlerinde depolamada ilke; meyve ve sebzelerin metabolizmalarını minumum düzeyde gerçekleştirmektir. Metabolizma olayları içinde en önemlileri ise solunum ve terlemedir. Bu şekilde serbest kalan ısının az bir kısmı, hücrede gerçekleşen kimyasal reaksiyonlarda harcanırken büyük bir kısmı etrafa yayılır ve doğal olarak ürünü de ısıtır.

TAZELİĞİN KORUNMASININ TEMEL İLKELERİ

. SU KAYBINI AZALTMAK

Bitkisel dokular onları böcek ve patojen saldırısından ve fiziksel bozulma ve su kaybından koruyan bir tabaka ile kaplanmıştır. Primer koruyucu tabaka epidermistir. Epidermis kitin içeren mumsu bir kutikula ile kaplanmıştır. Periderm hücreleri ise suberin vasıtasıyla impregne edilmiştir. Kitin ve suberin bitki yüzeyinden su kaybını azaltırlar. Su kaybı solunumda gaz alışverişini sağlayan stomalar ve lentiller aracılığı ile gerçekleşir.

  -Terleme (Transpirasyon) oranını düşürmek

1-Meyve ve sebzelerin canlılığının en önemli belirtilerinden biri, terlemedir. Terleme, ürünün depolama sırasında devamlı olarak su kaybetmesidir. Meyve ve sebzeler ortalama olarak %75-95 arasında su içerirler. Depolama sırasında bu suyun bir kısmı terleme ile kaybolur. Terleme sonucu su kaybı ile meyve ve sebzeler pörsür-buruşur ve böylece görünüşe ait kalite kaybı belirir. Genel bir ilke olarak, meyvelerin yaklaşık %4-6, sebzelerin %3-5 oranında su kaybetmeleri onların buruşup pörsümelerine neden olmaktadır

 

TARIM ÜRÜNLERİNDE YUMUŞAMAYI VE RAF ÖMRÜNÜN DÜŞMESİNİ MİNİMİZE EDEN MUCİZEVİ BİR ÜRÜN VAR

YEŞİL MUCİZE-GREEN MIRACLE

GREEN MIRACLE NASIL ÇALIŞIR

1-GREEN MIRACLE BİTKİ ORANSAL SU İÇERİĞİNİ-RWC (Relative water content )KORUYAN TEK ÜRÜNDÜR

2-GREEN MIRACLE DÜNYADAKİ SIVI FORMDAKİ TEK ANTİ TRANSPİRANTIR. BİTKİDEKİ TRANSPRASYONU DÜŞÜREREK YUMUŞAMAYI ENGELLEYEN MUCİZE ÜRÜNDÜR

3-BİTKİ YÜZEYİNE SPREYLENEN GREEN MIRACLE BURADA MUMSU BİR TABAKA OLUŞTURUR. BU MUMSU TABAKA ÜRÜNÜN HAVAYLA TEMASINI KESEREK YUMUŞAMA VE ÇÜRÜME HIZINI MİNİMİZE EDER

4- ÜRÜN YÜZEYİNDE İNCE BİR FİLİM TABAKASI OLUŞTURAN GREEN MIRACLE GECE- GÜNDÜZ ISI FARKINı DÜŞÜRÜR FİDELERİN,FİDANLARIN MEYVE SEBZELERİN TAŞIMA SIRASINDAKİ KAYIPLARINI EN AZA İNDİRİR

KULLANIM DOZU

1-TÜM ÜRÜNLERDE YETİŞME DÖNEMİNDE :                 200 cc / 100 lt su

300 cc/ dekar

2- HASATTAN BİR HAFTA ÖNCE                                              300 cc-/ 100 lt

400 cc/ dekar

BAŞTA TURUNÇGİLLER OLMAK ÜZERE TARIMSAL ÜRETİMİ   DALINDA  DEPOLAMA

 GREEN MIRACLE İLE ARTIK ÇOK KOLAY

 Bazı durumlarda tarım ürünlerinde başta ekonomik sebepler olmak üzere hasat geciktirilebilir. Dalında muhafaza dediğimiz yöntemle hasadı geçiştirilen tarım ürünlerinde kalite kriterlerini korumak en önemli konulardan biridir

Turunçgillerde olgunlaşma boyunca ve sonrası kabuk yumuşar, bunun sonucunda meyveler birçok bozukluğa ve patojene karsı duyarlı hale gelir.

 Turungil türlerinde kabuk yaşlanmasının, deformasyonlarının ve yumuşamanın önlenmesi, renk bozulmalarının önüne geçilmesi, fizyolojik ve patolojik kayıpların azaltılmasında önerdiğimiz bu uygulama mükemmel sonuçlar vermektedir.

 Özellikle Satsuma türü mandarinlerde hasattaki gecikmeler kabuk ve meyve kalitesinde büyük olumsuzluklar yaratabilir.

 Yine bu gecikmeler esnasında özellikle KAHVERENGİ ÇÜRÜKLÜK VE GÖVDE ZAMKLANMA HASTALIĞI (Phytophtra citrophthora)

Bahçelere  büyük zararlar verebilir. İşte bu uygulama ile bu tür olumsuzlukları minimize edebiliriz

 DALINDA MUHAFAZA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

 

 1- UYGULAMA-MEYVE RENGİ DÖNÜMÜ BAŞLANGICI :  Eğer geç hasada karar verilmişse bu uygulama yapılır aksi                                                                                                              halde ikinci uygulamayı tek yapınız

   1- GREEN MIRACLE :                     200 cc/100 lt       KARIŞTIRILARAK ATILACAK

  2-KALSİYUM fluisan  %36.7 CaO      :300 gr

  3-HEK-GİBB                                       :60 ml/ 100 lt   -valencia hariç

 2 UYGULAMA-NORMAL HASAT TARİHİNDEN 10 GÜN ÖNCE

 1-GREEN MIRACLE                                :250 cc/ 100 lt

 2-HITECH PK ÇÖZELTİSİ                     :100 cc/ 100 lt (Potasyum fosfit )

3-KALSİYUM fluisan  %36.7 CaO      :300 gr

.

TARIMSAL ÜRÜNLERE GETİRİLEN EN BÜYÜK SUÇLAMA

EVE GELİRKEN BİLE HIYARLAR YOLDA BÜYÜDÜ DEMEK Kİ HORMON KULLANILMIŞ!!!

BU SUÇLAMAYI YAPANLARIN TARIMSAL BİLGİLERDEN ZERRE KADAR HABERLERİ YOKTUR

NE YAZIK Kİ BU KONUDA  UZMANLARIMIZ  HALKI YETERİNCE AYDINLATILIYORLAR.

ELBETTEKİ BİTKİLER HASATTAN SONRADA CANLILIKLARINI KORUMAYA VE  BÜYÜMEYE DEVAM EDERLER

BİTKİDEN İNSAN GİBİ FİZYOLOJİK ÖLÜMÜ  BEKLEYENLER  YANILMAKTADIR

Meyve ve sebzeler hasattan sonra da canlılıklarını sürdürürler. Dolayısıyla bizler gibi solunum yapar, yani oksijen alır ortama karbondioksit verirler.Karbonhidratlar havanın oksijeni ile parçalanarak karbondioksit ve suya dönüşüler ve bu reaksiyon sonucunda ENERJİ açığa çıkar.

İşte Bitkiler bu açığa çıkan enerjiyi kullanarak yaşamsal olaylarını devam ettirirler.YANİ BASİT ANLAMDA ÖLMEZLER

Burada temel amaç bitkiyi uzun süre yaşatmaktır.Bitki ne kadar kısa sürede ölürse Tazeliği de o kadar kısa sürede yok olur.