TARIM ÜRÜNLERİN DÖKÜLMELERİN ENGELLENMESİ

 

Meyve dökülmeleri üreticiler için ekonomik kayıplara neden olan etkenlerden biridir.

Meyve dökülmelerini 2 safhada izleyebiliriz.

1- Fizyolojik meyve dökümleri

Haziran dökümlerine kadar dökülmelere neden olan dökümlere verilen isimdir.

2-Patolojik meyve dökümleri

Hasattan önce meyve dökülmelerine neden olan dökülmelerdir.

 Bu meyve dökümünde, prematüre meyveler yere düşer ve yetiştiricilere acı bir görüntü verir. Böyle meyveler pazarlamaya uygun değildir. Bu dökülmeler kontrolsüz bırakılırsa verimde ciddi şekilde düşmelere ve bunun sonucunda a ekonomik kayıplara neden olurlar.

DÖKÜLME TİPLERİ

Çiçek dökümleri
Küçük meyve dökümleri
Haziran dökümleri
Hasat öncesi dökümler

DÖKÜLMELERİN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BAZILARI ŞUNLARDIR
1-Olumsuz çevre koşullar
Örneğin kuraklık ve sıcaklık çiçek tomurcuğu gelişimini olumsuz etkiler
Gece gündüz arası ısı farkları, aşırı sıcaklar ,düzensiz ve yetersiz sulamalar.;Bitkilerde hormonal bozukluklar yaratarak dökülmeleri tetikler. özellikle Absesik asit  (ABA) bu dökülmelere neden olan en önemli hormon grubudur.

2-Döllenme bozuklukları.
Döllenme bozuklukları sonucu oluşan standart dışı meyveler dökülme sorunlarına yol açar.

3- Zararlı böcekler
Örneğin Pamuklarda tarak dökülmelerinin nedenlerinden biri de Empoasca dır.

4-Beslenme Yetersizlikleri ve Hormonal  bozukluklar
Armutlarda Bor noksanlığı çiçeklerin kuruyup solmasına ve ölmesine neden olmaktadır.
Pamuklarda Bor (B), gamet oluşumunu engelleyerek, çiçeklerde kısırlığa, sonuçta tarak dökümüne neden olurlar.

ÇİÇEK VE KÜÇÜK MEYVE DÖKÜLMELERİ.

Tarım ürünlerinde verim düşüklüklerinin nedenlerinden biride küçük meyve ve çiçek dökülmeleridir.
Meyve ağaçlarında özellikle turunçgillerde meydana gelen haziran dökülmeleri zaman zaman  meyve verimlerini ve kaliteyi olumsuz  yönde etkilemektedir.
Yine Pamuklarda koza ve tarak dökülmeler ciddi sorunlara yer açmaktadır

MEYVE VE ÇİÇEK DÖKÜMLERİNİN ENGELLENMESİ

Turunçgiller deki  haziran dökümleri başta olmak üzere tüm meyvelerde Çiçek ve meyve dökülmelerinden dolayı oluşacak zararları minimize etmek için uygulanacak bu program aynı zamanda mükemmel bir meyve tutumu ve çiçeklenme sağlar
THERMO  CONTROL  meyve sapını güçlendirerek  ve bitkilerdeki hormonları stimüle ederek meyve dökülmelerini minimize eder.
Aşırı sıcakların etkisini bloke ederek iklimsel faktörlerden dolayı oluşan  dökülmelerin önüne geçer

HAZİRAN DÖKÜLMELERİNİN ENGELLENMESİ 

Haziran dökümü sonunda ağaç üzerinde kalıp gelişmelerine devam edebilecek meyveler belirlenmektedir. Ağaç üzerinde kalan meyve miktarı ağacın besleyebileceğinden fazla ise ve seyreltme düşünülüyorsa seyreltme haziran dökümünden sonra yapılmalıdır

Haziran dökümlerinin nedenleri

1-DÖLLENMEYE BAĞLI NEDENLER.

Yetersiz döllenme.

Döllenmiş tohum sayısının az olması ve tohumun kalitesi ile hormon düzeylerindeki değişimlerdir. Döllenmiş tohum sayısı fazla olan meyvelerle embriyosu normal gelişmiş meyveleride dökülme oranı daha düşük olmaktadır

-Tohumlarda üretilen Oksin Hormonları haziran dökümlerinde çok etkin rol oynar.

Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.

 

Çiçek ve küçük meyve dökümü yüzdesi.

Çiçek ve küçük meyve dökümleriyle, haziran dökümü arasında yakın bir ilişki söz konusu olup, ilk iki döküm şiddetli olduğunda haziran dökümü azalmakta, tersi durumda ise, yani çiçek ve küçük meyve dökümleri az olduğunda haziran dökümü daha şiddetli olmaktadır.

 

Sürgün büyüme hızı

Sürgün büyüme hızı yüksek olan ağaçlarda besinler sürgünlere gittiğinden meyve dökümleri meydana gelmektedir.

.

 

2- FİZYOLOJİK MEYVE DÖKÜMLERİ NEDENLERİ.

Meyve dökülmelerinin fizyolojik sürecine ABSİSYON denir.

Fizyolojik meyve dökümünün ana nedenleri

Yetersiz beslenmenin neden olduğu besin eksiklikleri

  • Su stresi
  • Yüksek sıcaklıklar

.Ağaç sağlığının yetersiz olası

Bitki yukarıdakilerden herhangi biri nedeniyle stres altında olduğunda Döküm şiddeti hızlanır.

 

YETERSİZ BESLENME

Genç meyveler arasında özellikle enerji (karbonhidratlar) ve bitki besin elementleri için rekabet Haziran dökümlerini şiddetlendirir.

.Azot yönünden zayıf durumda bulunan ağaçlarda Haziran dökümü daha şiddetli olmaktadır.

Ama burada dikkat edilecek konu da Aşırı azotlu gübrelemeler de meyve dökümlerini arttırmaktadır.

Fosfor, Bor, Magnezyum, Kalsiyum, Mangan gibi bitki besin elementi noksanlıkları da bu dökümleri artırmaktadır.

Bu meyve dökümlerinin engellenmesi için ağaçların beslenme düzenine gereken önem verilmelidir.

.SU STRESİ

İlkbaharın geç dönemlerinde ortaya çıkan su eksikliği sebebiyle meyvelerdeki su, yapraklar tarafından çekildiğinden dökülmeler olmaktadır.

Su stresi altındaki bitkilerde rezervlerindeki bitki besin elementleri köklere doğru hareket ederek meyvelerdeki besin konsantrasyonları düşer .Bu durumda meyve dökülme hızları şiddetlenir.

Yine aynı şekilde düzensiz sulamalar haziran dökümlerini hızlandırmaktadır.

.AŞIRI SICAKLAR.

Aşırı sıcaklar bitkiler üzerinde stres faktörlerini tetiklerler.

Özellikle Absesik asit yüzdesi artarken, bununla ilişkili olarak , Oksin , IAA, Giberellic gibi büyümeye etkili hormon düzeyleri düşerek dökülme şiddeti artar.

.3-PERİYODİSİTE NEDENİYLE OLUŞAN DÖKÜMLER

Verimli bir yılı takip eden yılda meyvelerin dökülmesi şiddetlendirir

Periyodisite gösteren yani Var- Yok yılı yaşayan ağaçlarda bu yüzden hasat gübrelemesi ve çiçeklenme öncesi besleme çok önemlidir

İyi bir verim vermiş olan yorgun savaşçıyı desteklemek bu aşamada çok önemlidir.

.ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

ÇİÇEK TUTUMUNDA 2-3 HAFTA ÖNCE.

Bor + Cal: 200 gr Bor ve kalsiyum ihtiva eden ürün- Kalsiyum nitrat içerikli ürün kullanabilirsiniz.

N-45: 200 gr (Yüksek Azot ihtiva eden ürün.-Nitrat içeren bir üründe kullanabilirsiniz).

BİG KON: NAA içeren ürün .

ÇİÇEKLENME BAŞLANGICI

Mil KON: 300 ml ( Çinko Fosfit + magnezyum fosfit içeren ürün

P- 30: 300 gr Fosfor ihtiva eden ürün.

ÇİÇEKLENME SONU

Bor kon. 50 gr Bor içerikli ürün

BG-14 Döllenme ye etkili Amino asit ,trehalos ve nükleodit içerikli ürün.

.

MEYVE BÜYÜME BAŞLANGICI

BİG KON: 100 ml

Porter kon: 100 ml Nano içerikli ürün

Potasyum nitrat: 1 kg

Magnezyum nitrat: 200 gr

Aşırı sıcaklarda :

THERMO KON : 400 ml

Veya Mineral Toz : 2 kg.

 

PAMUKTA TARAK VE KOZA DÖKÜLMELERİNİN ENGELLENMESİ VE MÜKEMMEL VERİM ARTIŞI

Pamuk yetiştiriciliğinde verim kayıplarından en büyük nedenlerinden biri tarak ve koza dökülmeleri oluşturmaktadır.
Aşırı sıcakların, gece ve gündüz arasındaki ısı farklarının ,aşırı buharlaşmanın, düzensiz sulamaların ve stres gibi faktörlerin oluşturduğu bu dökülmeler son zamanlarda özellikle Güneydoğu bölgemizde üreticilerimize büyük sorunlar yaşatmaktadır
Özellikle kurak ve sıcak şartlarda bitkilerde; Absesik Asit miktarı, 40 kata kadar artış gösterebilir. Absesik asit Pamuklarda Koza ve Tarak dökülmelerinden sorumlu hormondur.


THERMO KONTROL; Absesik asit miktarını sabit tutarak IAA ve Giberelin gibi faydalı hormonların bitkideki konsantrasyonlarının düşmesini engeller
Tarak , koza  ile bitki arasındaki bağlantıyı güçlendir.
Aşırı sıcakların ve gece gündüz arasındaki ısı farklarından dolayı oluşan dökülmeleri minimize eder

UYGULAMALAR
Kuş gölgesi Dönemi
THERMO CONTROL : 400 ml /100 lt
Kalsiyum +Bor . 100 gr


Çiçeklenme öncesi
THERMO CONTROL : 400 ml /100 lt
MİLKON :           300 ml

BG-14 : 100 gr